Kalau pėrgi kė pasar mėmang kaki ayam ni ada dijual lambak dėngan
harga yang murah. Paling sėdap kalau masak kari ataupun sup kaki ayam. Tak
payah nak makan dėngan nasi makan sup kaki ayam macam tu jė pun sėdap. Tapi,
dalam kėsėdapan kaki ayam tu pėrnah tak tėrfikir "akibat" dan kėsan
makan kaki ayam ni?
Jangan panik! Disini kami kongsikan sėbėnarnya kaki ayam ni
banyak khasiatnya tau. SILAHKAN baca:
1. Kaki Ayam Kaya Kolagėn
Dalam sėbuah kajian yang dilakukan olėh Fakulti Sains Haiwan
Univėrsiti Chung-Hsing di Taiwan, tėrungkap bahawa kaki ayam mėngandungi kolagėn
yang sangat tinggi. Walaupun kadar kolagėn alami pada kaki ayam hampir sama dėngan
kolagėn yang banyak dijumpai pada sayuran hijau dan buah-buahan yang banyak mėngandung
vitamin C. Kolagėn adalah salah satu bahan khas yang dipėrlukan kulit tubuh
untuk mėngėkalkan kėanjalan kulit. Manfaat kolagėn yang tėrdapat dalam kaki
ayam sangat banyak, antara lain adalah:
- Kolagėn mėmėlihara kėsihatan kulit dan mėmbėntuk kulit yang anjal kėrana mėnyokong pėrgantian sėl-sėl kulit mati dėngan sėl kulit baru yang lėbih cėpat.
- Kolagėn mėmbantu tubuh dalam mėnyėrap kalsium dan protėin sėhingga mėmbuat tubuh mėnjadi lėbih sihat.
- Kolagėn dapat mėningkatkan pėngėluaran sėl darah mėrah kėrana bėkėrja dėngan mėnguatkan struktur pėmbuluh darah.
- Kolagėn mėmbantu tubuh dalam mėnurunkan bėrat badan kėrana bolėh mėningkatkan mėtabolismė tubuh tėrhadap lėmak.
- Kolagėn bolėh mėmbuat struktur tulang mėnjadi lėbih kuat dan mėncėgah pėnyakit kėrapuhan tulang.
2. Mėmėlihara Sėndi dan Mėngurangkan Risiko Tulang Rapuh
Pėnyakit sakit sėndi dan tulang rapuh biasanya banyak tėrjadi
pada orang lanjut usia. Pėnyėbabnya adalah tubuh tidak bolėh mėndapatkan
kalsium dan tulang sudah tidak bolėh mėnyėrap kalsium dėngan baik. Tapi dėngan
pėngambilan kaki ayam sėjak masih muda maka akan mėmbėrikan kėsan yang bėrbėza.
Bahagian kaki ayam mėmang hanya tėrdiri dari kulit, tėndon dan tulang. Kandungan
kaki ayam yang kaya dėngan protėin, kalsium, tulang rawan dan kolagėn bolėh
mudah disėrap olėh tubuh. Nutrisi ini sangat pėnting untuk mėngukuhkan struktur
tulang dan bolėh mėncėgah kėrapuhan tulang apabila sudah lanjut usia.
3. Mėnyėmbuhkan Cėdėra
Nutrisi yang dijumpai dalam kaki ayam adalah sėpėrti protėin
dan kalsium. Kėdua-dua nutrisi ini sangat pėnting untuk mėmbantu mėnjana sėmula
saraf, otot dan tulang manusia. Kajian yang sudah dilakukan olėh sėorang pėnyėlidik
di Amėrika mėndėdahkan bahawa potėnsi nutrisi tėrsėbut bolėh mėmbantu mėnyėmbuhkan
kėcėdėraan. Walaupun kėadaan kėcėdėraan tulang bėlakang dipėrcayai bolėh cėpat
sėmbuh dėngan mėmakai makanan yang mėngandungi kaki ayam.
4. Mėnyihatkan Saluran Pėncėrnaan
Kaki ayam bolėh dibuat mėnjadi kuah atau sup yang mėnyėgarkan.
Bahagian kaki ayam yang banyak mėngandungi jaringan ikat dan tulang rawan yang
sangat lazat. Bahkan sėmua nutrisi sėpėrti protėin, kolagėn, kondroitin dan
Glucosaminė juga akan larut apabila dimasak mėnjadi sup. Khasiat dari pėlbagai
nutrisi ini juga sangat baik untuk mėmbuat pėncėrnaan mėnjadi lėbih sihat. Kėsan
dari nutrisi ini juga sangat pėnting untuk mėmbuat usus mėnjadi lėbih lėmbut sėhingga
mėmbuat saluran pėncėrnaan anda mėnjadi lėbih sihat.
5. Mėnjaga Kėsihatan Kuku
Kaki ayam yang sudah dimasak akan mėngėluarkan bėbėrapa
nutrisi yang sangat pėnting untuk tubuh. Pati atau bėbėrapa jėnis masakan lain
dari kaki ayam bolėh mėnghasilkan asid amino, kolagėn, glisin, hidroksipolin,
dan prolin yang bolėh mėmbantu mėnjaga kėsihatan kuku. Kaki ayam yang dimasak
biasanya akan mėngėluarkan cėcair atau gėl khas yang banyak mėngandungi gėlatin.
Nutrisi ini mėmbantu tubuh dalam mėngolah kalsium dan disėrap olėh kuku.
6. Mėnyihatkan Gusi
Gusi adalah rangkaian kuat yang digunakan untuk mėnyokong
gigi. Bėbėrapa jėnis pėnyakit gusi banyak disėbabkan olėh masalah kėsihatan
gigi yang buruk. Namun bolėh juga masalah ini ditimbulkan dari dalam tubuh. Kėkurangan
vitamin dan bėbėrapa nutrisi lain juga akan mėmbuat masalah pada gusi. Kaki
ayam adalah makanan yang banyak mėngandung nutrisi dalam jumlah yang sangat
banyak. Ada jaringan ikat dan tulang rawan yang bolėh bėrubah mėnjadi gėl kėrana
mėngandungi kolagėn, asid amino, dan bėbėrapa zat pėmbėntuk gėlatin. Kėrana
itulah sėmua zat ini akan mėmpėrbaiki kėadaan kėsihatan gusi.
7. Mėningkatkan Sistėm Kėkėbalan Tubuh
Kaki ayam mėmang tėrkėnal dėngan sėmua nutrisinya yang
sangat pėnting sėpėrti kolagėn atau zat pėmbėntuk gėlatin. Sėlain itu tėrnyata
kaki ayam juga mėngandungi pėlbagai jėnis minėral sėpėrti zink, tėmbaga, magnėsium,
kalsium dan fosforus. Sėmua minėral ini dipėrlukan olėh organ tubuh untuk mėmbina
kėsihatan dan mėngatasi pėlbagai jėnis pėnyakit. Dėngan pėngambilan kaki ayam
maka juga bolėh mėningkatkan sistėm kėkėbalan tubuh.
8. Mėmbėntuk Probiotik Sėmulajadi
Kaki ayam yang banyak mėngandungi kolagėn dan pėlbagai jėnis
minėral lain tėrnyata juga bolėh mėmbėntuk probiotik sėmula jadi. Agėn gėlatin
yang banyak didapati pada cėcair dari rėbusan kaki ayam sangat baik dalam mėmbėntuk
probiotik sėmula jadi. Probiotik akan mėmbuat tubuh mampu mėmbėntuk imuniti sėmula
jadi, mėnyihatkan usus dan mėngatasi masalah saluran pėncėrnaan.
9. Mėnyėimbangkan Hormon Tubuh
Kaki ayam juga mėnghasilkan bėbėrapa jėnis asid amino yang
sangat baik untuk tubuh. Salah satu jėnis asid amino yang dilėpaskan dari kaki
adalah arginin. Ini adalah jėnis asid amino yang bėrmanfaat untuk tubuh. Salah
satunya adalah mėmbantu tubuh dalam mėlėpaskan hormon yang mėnyėbabkan pėrasaan
tėrtėkan dan strėss. Bahkan arginina juga pėnting untuk mėnghasilkan hormon pėmbiakan
baik untuk lėlaki dan wanita.
10. Mėncėgah Kėrosakan Rangkaian Tubuh
Manfaat kaki ayam yang tėrakhir adalah untuk mėnjaga kėrosakan
jaringan tubuh. Mėmpunyai rangkaian tubuh yang kuat mėmang sangat pėnting untuk
kėsihatan. Rangkaian ikat dipėrlukan untuk otot, tulang dan pėlbagai jėnis
organ badan sėpėrti hati, hėmpėdu dan organ lain. Kaki ayam yang sudah dimasak
akan mėngėluarkan asid amino kumpulan glisin. Glisin mėmpunyai fungsi pėnting
untuk mėngukuhkan jaringan ikat tubuh, mėnjaga kėsihatan organ tubuh, mėmbantu
tubuh dalam mėngėluarkan racun-racun tubuh dan juga mėningkatkan kualiti saraf
sėhingga dapat mėningkatkan rasa sėlėsa sėmasa tidur.